Pārlekt uz galveno saturu

Vidzemes restorānos uzsākta digitālā rīka testēšana pārtikas atkritumu samazināšanai

Projekta "Ce4Re" ietvaros tiek izstrādāti digitāli rīki, kas palīdzēs ēdināšanas uzņēmumiem efektīvāk pārvaldīt resursus un samazināt pārtikas atkritumu apjomu. Igaunijas uzņēmums "WasteLocker" izstrādā divus rīkus – Atkritumu apjoma samazināšanas rīku un Ēdienkartes plānošanas rīku. No marta Atkritumu apjoma samazināšanas rīks ir nodots testēšanai restorānos.

10. martā Valmierā, viesnīcā “Wolmar” norisinājās demonstrācijas pasākums "Digitālie risinājumi ilgtspējīgai restorānu darbībai", kurā restorānu pārstāvji iepazinās ar šo jauno rīku un tā tehnisko aprīkojumu – svariem un planšeti, kas ļauj ērtā veidā ievadīt un analizēt pārtikas atkritumu datus. Pasākumā attālināti piedalījās arī "WasteLocker" pārstāve, kas iepazīstināja ar vēl vienu izstrādājamo rīku – Ēdienkartes plānošanas rīku, kas palīdzēs restorāniem optimizēt ēdienkartes sastādīšanu un samazināt pārtikas zudumus.

Atkritumu apjoma samazināšanas rīka testēšana norisināsies Latvijā, Somijā un Zviedrijā

Vidzemē testēšanā iesaistīti pieci ēdināšanas uzņēmumi – "Valmiermuižas alus virtuve", viesnīcas "Wolmar" restorāns, kafejnīca "Mieriņš" un kafejnīcas "Misters Biskvīts" un "Misters Biskvīts Bazārs". Testēšana ilgs piecus mēnešus, un tās gaitā uzņēmumi novērtēs rīka funkcionalitāti un pielietojamību ikdienas darbā. Papildus šis rīks tiks testēts arī piecos restorānos Somijā un piecos restorānos Zviedrijā, nodrošinot starptautisku pieredzes apmaiņu un pielāgošanu dažādiem tirgus apstākļiem.

"Pārtikas atkritumu mazināšana ir būtiska ne tikai no vides, bet arī no biznesa viedokļa – efektīva resursu pārvaldība palīdz optimizēt izmaksas un padara uzņēmumu konkurētspējīgāku. Šie digitālie rīki sniedz iespēju ēdināšanas uzņēmumiem uzlabot savu darbību, balstoties uz datiem un pārdomātiem lēmumiem," uzsver Vidzemes plānošanas reģiona projektu vadītāja Lienīte Priedāja-Klepere.

Atkritumu apjoma samazināšanas rīks paredz iespēju reģistrēt pārtikas atkritumu daudzumu gan automatizēti, izmantojot integrētos svarus un planšeti, gan manuāli – pašiem veicot svēršanu un ievadot datus sistēmā. Šī elastība ļauj pielāgot rīka lietošanu dažādu izmēru un specifikas uzņēmumiem.

Jauni rīki restorānu efektivitātei

Papildus atkritumu uzskaites rīkam projekta ietvaros turpinās darbs pie Ēdienkartes plānošanas rīka izstrādes, kas nodrošinās plašākas iespējas ēdināšanas uzņēmumiem analizēt un plānot ēdienkarti, ņemot vērā resursu patēriņu un pārtikas atkritumu samazināšanu.

Tāpat Vidzemes restorāniem drīzumā būs iespēja iepazīties arī ar EkoGo – mārketinga lietotni, kas veicinās ilgtspējīgas ēdināšanas uzņēmumu atpazīstamību un palīdzēs sasniegt atbildīgus patērētājus.

Par projektu "Ce4Re"

Projekts "Ce4Re" (Aprites ekonomikas risinājumi restorānos) tiek īstenots Interreg Centrālās Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gadam ietvaros. Tā mērķis ir veicināt ilgtspējīgu resursu izmantošanu ēdināšanas nozarē, palīdzot restorāniem optimizēt resursu plānošanu un mazināt ietekmi uz vidi. Projektā piedalās partneri no Latvijas, Somijas un Zviedrijas.

Vairāk par projektu: https://www.vidzeme.lv/projekti/aprites-ekonomikas-risinajumi-restoranos-ce4re/

__________________________________________

Jautājumiem:

Lienīte Priedāja-Klepere, projektu vadītāja

lienite.priedaja@vidzeme.lv

+371 26133028

Informāciju sagatavoja:

Dzintars Močs, sabiedrisko attiecību speciālists

dzintars.mocs@vidzeme.lv

+371 28246484