Pārlekt uz galveno saturu

Topošie pavāri piedalās ilgtspējas meistarklasē un saņem balvas par radošākajām ēdienu receptēm

21. maijā Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā notika ilgtspējības meistarklase un apbalvošanas pasākums profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem un pedagogiem, kuri bija iesnieguši savas receptes Vidzemes plānošanas reģiona un biedrības “Pavāru klubs” rīkotajā konkursā “Latvijas 2025. gada ilgtspējīgas ēdienkartes receptes”. Konkurss tika organizēts Interreg Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas projekta “Ce4Re – Aprites ekonomikas risinājumi restorānos” ietvaros.

Konkursa pamatmērķis bija iegūt kvalitatīvas, sezonālas, pārdomātas un videi draudzīgas receptes, kas vēlāk tiks izmantotas projekta Ce4Re gaitā topošajā ēdienkaršu plānošanas rīkā. Lai gan konkurss primāri bija paredzēts ēdināšanas nozares profesionāļiem, tika dota iespēja piedalīties arī topošajiem pavāriem no profesionālajām skolām.

Žūrija atzina, ka audzēkņu darbi ir profesionāli izstrādāti, kvalitatīvi noformēti, ar augstu tehnisko sarežģītību un atbilst ilgtspējas pamatprincipiem. Tie ir konkurētspējīgi arī salīdzinājumā ar restorānu pieteikumiem.

Tika apbalvoti konkursa uzvarētāji no trim profesionālās izglītības iestādēm:

  • Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma (RTRIT) Preiļu struktūrvienība – Ināra Liepiņa ar audzēkņiem (1. vieta),
  • Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums (Rīga) – Eduards Jānis Dzelzītis ar skolotāju (2. vieta),
  • Ventspils tehnikums – Pēteris Silarājs ar audzēkņiem (3. vieta).

Konkursa dalībnieki saņēma balvas no konkursa atbalstītāja “Tramontina”.

RTRIT Preiļu komanda “Jaunie Preiļu pavāri” konkursam sagatavoja trīs ēdienus – saldskābās bietes ar biezpienu, karsto uzkodu “Komas” – pelmeņus latgaļu gaumē ar krāsnī ceptiem burkāniem, un lēni ceptu cūkgaļas krūtiņas ruleti ar kāpostiem un kraukšķīgu cūkas ādiņu. Kā stāsta pasniedzēja Ināra Liepiņa, recepšu idejas tika veidotas kopīgi ar studentiem, sākot no vietējo izejvielu apzināšanas un ilgtspējas principu ievērošanas: “Sākām ar to, kas ir mūsu vietējie produkti, kas noteikti ir jāizmanto – jo mazāku attālumu tie mēro, jo labāk.” Izvēlēto produktu vidū bija, piemēram, biezpiens un citi piena produkti no uzņēmuma “Preiļu siers”, milti un augu eļļas no zemnieku saimniecības “Kotiņi”, āboli un zaļumi no “Mazajiem Gavariem”, kā arī medus no bioloģiskās saimniecības “Vilkači”.

Projekta Ce4Re ietvaros konkursa laikā izstrādātās receptes tiks iekļautas ēdienkaršu plānošanas rīkā, kas šī gada laikā kļūs publiski pieejams bez maksas jebkuram interesentam.

Meistarklases teorētiskajā daļā Vidzemes plānošanas reģiona pārstāve Liene Klišāne iepazīstināja dalībniekus ar projekta Ce4Re izstrādāto pārtikas atkritumu apjoma samazināšanas rīku, kas šobrīd tiek testēts Vidzemes restorānos. Par savu pieredzi ilgtspējīgas darbības ieviešanā dalījās arī restorāns “Valmiermuižas alus virtuve”, savukārt šefpavāre un biedrības “Pavāru klubs” vadītāja Svetlana Riškova sniedza prezentāciju par ilgtspējīgas prakses ieviešanu restorānu darbībā.

Svarīgs meistarklases temats bija arī informācija par jūras velšu izcelsmes ilgtspējas sertifikācijas sistēmām MSC (Marine Stewardship Council) un ASC (Aquaculture Stewardship Council). Par šiem starptautiskajiem standartiem stāstīja uzņēmuma “Reaton Food” pārstāve Dzintra Ozola, akcentējot restorānu atbildību ilgtspējīgu produktu izvēlē.

Jāpiebilst, ka meistarklasē kopā ar topošajiem pavāriem piedalījās arī profesionāļu konkursa “Latvijas 2025. gada ilgtspējīgas ēdienkartes receptes” uzvarētājs – šefpavārs Juris Dukaļskis no restorāna “Pavāru māja Līgatnē”, daloties pieredzē un iedvesmojot topošos kolēģus ar praktiskiem padomiem un ilgtspējīgas ēdienkartes redzējumu.

Praktiskajā daļā meistarklases dalībnieki kopīgi ar Svetlanu Riškovu un 2024. gada Latvijas pavāru konkursa uzvarētāju Agati Batragu gatavoja trīs kārtu maltīti, izmantojot speciāli šim pasākumam izstrādātas receptes, kuras veidotas, ņemot vērā Latvijā pieejamos sezonālos produktus. Dalībniekiem tā bija iespēja gūt praktisku pieredzi ilgtspējīgu ēdienu recepšu veidošanā un pārrunāt ikdienā izmantojamus risinājumus pārtikas atkritumu mazināšanai.

Pateicamies konkursa atbalstītājiem – “Electrolux” un “Tramontina”, kā arī biedrībai “Pavāru klubs” par ieguldījumu konkursa norisē un ilgtspējīgas ēdināšanas popularizēšanā.

Par projektu “Ce4Re”

Projekts “Ce4Re” (Aprites ekonomikas risinājumi restorānos) tiek īstenots Interreg Centrālās Baltijas jūras reģiona programmas 2021.-2027. gadam ietvaros. Tā mērķis ir veicināt ilgtspējīgu resursu izmantošanu ēdināšanas nozarē, palīdzot restorāniem optimizēt resursu plānošanu un mazināt ietekmi uz vidi. Projektā piedalās partneri no Latvijas, Somijas un Zviedrijas.

Vairāk par projektu: https://www.vidzeme.lv/projekti/aprites-ekonomikas-risinajumi-restoranos-ce4re/

Finansē Eiropas Savienība (ES). Izskanējušie viedokļi un uzskati ir tikai autora(-u) pausti un neatspoguļo ES uzskatus. Ne ES, ne finansējumu piešķīrusī iestāde nevar būt atbildīga par tiem.